Veel wissels in een week kan voor onrust zorgen.

Het idee dat ik dan weer mijn spullen moet pakken om naar mijn moeder of vader te gaan is soms zwaar wanneer ik net lekker op mijn plek ben.

(Een meisje van 14 dat 2 soms 3 wissels per week heeft.)

Ik vraag haar; ‘Wat gebeurt er met je wanneer je naar je andere thuis gaat, maar nog zo lekker op je plek bent op dat moment?’

‘Dan doe ik geen 5 minuten over mijn tas inpakken, maar wel een uur. Met tegenzin dat uiteindelijk verdwijnt wanneer ik bij mijn andere thuis ben.’

Veel wissels in een week kan voor onrust zorgen. Zeker bij pubers die behoefte hebben aan regelmaat binnen hun eigen turbulente sociale bestaan, plus sport en stapels huiswerk dat gedaan moet worden.

Het wordt ingewikkeld wanneer pubers ook nog een klein broertje of zusje hebben die andere behoeftes hebben binnen de omgang met hun ouders. Die hebben vaak behoefte aan meerdere korte periodes bij beide ouders, terwijl pubers liever langer op één plek willen verblijven. Ook al ervaren zij tevens het gemis van de andere ouder. Zij richten zich wat meer op zichzelf, terwijl jongere kinderen nog gericht zijn op de ouders.

Blijf als ouder bewust van het feit dat pubers met hun drukke bestaan verlangen naar rust, regelmaat en ruimte voor henzelf. Om een balans te vinden als gescheiden gezin, dat bestaat uit kinderen binnen verschillende leeftijdsfases, is niet eenvoudig. Maak het bespreekbaar. Erken als ouder de worsteling die kinderen daarbij ervaren. Dat geeft ruimte voor een gezamenlijke oplossing.