Koken voor me myself and I

Geïnspireerd door Janneke Vreugdenhil en haar kookboek Solo Food, besloot Meta Herman de Groot na een ontmoeting met Janneke in het Catalaanse Sitges een stukje te schrijven over Solo Food voor Mies Magazine.

Meta; Het boek Solo Food is een hartverwarmend solo kookboek met veel herkenning voor een ieder die met een echtscheiding te maken heeft.

Jaren heb je dagelijks gekookt voor het gezin.
Maar dan is er het moment dat het gezin er niet meer is.
En komen er dagen dat je moeder of vaderziel alleen zit in huis omdat de kinderen bij de andere ouder zijn.

Iedere gescheiden ouder krijgt ermee te maken.
Dat je ineens alleen in de keuken staat, dat je alleen voor jezelf moet koken en dat je het vervolgens alleen moet opeten.
De meesten zien er (vooral in het begin) als een berg tegenop om de dagen zonder echtgenoot en kinderen door te komen.
Laat staan voor jezelf koken!

Solo food brengt licht in je Solo keuken.

“Zelfs op dagen waarop alles ruk is, mag je ook best een beetje genieten.”

Janneke Vreugenhil, één van de meest geliefde culinaire journalisten van Nederland kan het weten. Na haar scheiding was koken wel het laatste waar zij zich mee bezig wilde houden.

“Hoe kun je eten met een knoop ter grootte van een skippybal in je maag? Sinds mijn huwelijk aan scherven lag, leefde ik op smoothies, bananen en soep. Als ik maar niet hoefde te kauwen. Als ik maar niet hoefde te koken.”

Janneke vertelt in een openhartig verhaal hoe zij vanuit haar dieptepunt besefte dat als je dan toch alleen bent, je in elk geval goed voor jezelf moet zorgen. Niemand anders gaat het immers doen. Niemand behalve jij.

“De helft van de week wonen mijn zonen bij mij, dat telt niet als alleen. De andere dagen leef ik solo. Ik zet mijn eigen vuilnisbakken buiten, ik vervang een kapotte lamp, vul de verwarmingsketel bij, doe de was. En ik kook.”

Dat koken doet deze parttime solo vrouw fantastisch. En met haar kookboek ‘Solo food’ gunt zij iedere solo man en vrouw een dagelijks kook en eetplezier.
De gerechten die Janneke met bijzonder veel zelfliefde in haar boek heeft samengesteld nodigen je uit om voor jezelf te willen zorgen.

“Voor één koken is een recept voor van jezelf houden.”

En Solo Food is niet alleen een prachtig kookboek.
Tussen de gerechten door beschrijft Janneke bijzondere solo verhalen die vertellen hoe mooi het kan zijn om solo momenten te ervaren met heimelijke genoegens en zonder eenzaamheid.
Solo food is ontstaan vanuit een dieptepunt dat echtscheiding heet, maar is een opgewekt en persoonlijk, inspirerend kookboek geworden met 72 recepten die je ernaar doen verlangen om aan tafel te gaan. Alleen!

En elk dieptepunt kent uiteindelijk onherroepelijk ook weer een hoogtepunt. Ook daar weet Janneke alles van. Solo food is inmiddels een daverend succes over de grens.

Janneke Vreugdenhil is culinair journalist. Zij schrijft columns en artikelen voor NRC Handelsblad. Inmiddels zijn er drie kookboeken van haar verschenen: Solo Food, Altijd Feest, I Love Groente.

Solo Food is te bestellen bij: Bol.com